Îți recrutezi personal angajați? Oamenii sunt cheia afacerilor, dar totodată reprezintă și un risc pentru aceasta. Specialiștii noștri HR ți-au pregătit câteva sfaturi valoroase.
Verifică registrul de executări silite și de insolvență și solicită candidatului extras din cazierul judiciar.
Fii atent la referințele primite de la angajatorii anteriori: pentru candidații importanți, contactează compania pentru care a lucrat în trecut. Reține că pot exista motive serioase pentru absența referințelor. Explorează rețelele de socializare și informațiile publicate pe internet, te pot ajuta să-ți faci o idee mai clară despre candidat și despre activitățile acestuia. LinkedIn este rețeaua care îți va da cele mai importante informații din punct de vedere profesional, Facebook și Instagram despre confidențialitate.
Fii atent la tipul de comunicare al candidatului: este rapidă, clară? Atenție mare la scuze, ambiguități, amânarea datei interviului sau a datei de început a noului job ( o amânare este de înțeles, dar amânările multiple au de obicei un motiv ascuns care este probabil să nu-ți fie pe plac).
Solicită mai multe detalii despre ambiguitățile observate sau despre informațiile lipsă din CV. Nu-ți fie teamă să adresezi întrebări precum “de ce aveți un decalaj între locurile de muncă?” sau “de ce ați demisionat” etc..
Testează candidații un scurt test sau chestionar pentru a le verifica abilitățile specifice. De exemplu, pune-i să transcrie cât mai multe nume străine într-un minut - câte au scris, transcrierea este fără erori? Care este reacția lor la test? Acest lucru le va testa viteza, orientarea, atenția la detalii și reacțiile la stres.
Află-le motivația: sunt candidații interesați de ceva anume despre compania ta sau vor doar să obțină un job, indiferent unde ar fi acesta?
Cere recomandări: atunci când ești în căutare de angajați noi, răspândește vestea printre angajați și prieteni. Recomandările sunt o sursă valoroasă de a dobândi noi talente și referințe.
Întreabă-i despre abordarea lor în anumite situații: întrebă cum au soluționat o situație dificilă jobul anterior. Scopul este să afli opinia/acțiunea întreprinsă de candidat, nu de echipa din care a făcut parte, intră în detalii. Întrebă dacă situația respectivă l-a învățat ceva nou sau dacă ar face ceva diferit acum (capacitatea de a reflecta).
Oferă-le noilor veniți timp să învețe, astfel încât să dobândească abilitățile relevante și să se integreze în echipă cât mai curând posibil.
Cele mai frecvente greșeli
Nu căuta super eroi: nu fi prea exigent, concentrează-te pe cunoștințele/abilitățile de bază pe care candidații trebuie să le stăpânească pentru postul dat. Disponibilitatea de a învăța și de a fi implicat activ poate fi mai valoroasă decât experiența dobândită în trecut.
Nu refuza persoanele în vârstă sau străinii: o persoană în vârstă poate fi mai eficientă decât o persoană mai tânără și are, de asemenea, experiențe de viață valoroase. Evaluează individual.
Fii flexibil cu cei cu normă parțială: dacă ești în căutarea unor angajați part-time, ia în considerare disponibilitatea acestora și încearcă să găsești o soluție comună.