Angajații evoluează, job-urile se transformă, iar afacerile se automatizează tot mai mult. Din cauza vitezei cu care lumea se dezvoltă, digitalizarea afacerilor nu mai reprezinta un moft, ci o necesitate. Află din acest articol care sunt cele mai eficiente inițiative de digitalizare.
Digitalizarea devine o necesitate în afaceri din cauza vitezei cu care lumea se dezvoltă. Angajații evoluează, job-urile se transformă, iar afacerile se automatizează tot mai mult. Un sondaj realizat de Visa în parteneriat cu Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) arată că aproape 70% dintre IMM-urile locale consideră că transformarea digitală este importantă sau foarte importantă pentru dezvoltarea afacerii.
IMM-urile joacă un rol esențial în economia întregii Uniuni Europene. Acestea reprezintă 99 % din totalul întreprinderilor din UE și, în ultimii 5 ani, au fost responsabile pentru crearea a aproximativ 85% din noile locuri de muncă. Împreună cu întreprinderile nou-înființate, acestea conduc transformarea sectorului privat cu potențialul lor puternic de inovare.
Multe dintre inițiativele care sprijină firmele mici să devină digitale se concentrează pe soluții care transformă modul în care sunt efectuate comenzile și plățile și contribuie la optimizarea afacerii printr-o abordare data-driven. Mai jos, câteva dintre ele:
- Telefonul sau tableta transformate în POS-uri mobile. În acest moment, tehnologia Tap to Phone este bine cunoscută în România, iar interesul comercianților și al afacerilor mici pentru această soluție este în continuă creștere datorită costurilor reduse și ușurinței în utilizare.
- Portalul de plată online. Magazinele online sunt tot mai des întâlnite iar posibilitatea de a plăti online cu cardul devine indispensabilă. Portalul de plată online este ușor de integrat direct într-un magazin online sau poate fi folosit independent pentru generare link de plată, pe care o poți integra direct în factura transformându-l într-un cod QR. Această inițiativă contribuie la simplificarea procesului de plată, la gestionarea eficientă a fluxului de numerar al IMM-urilor și la creșterea ratei de încasare a facturilor.
- Chitanțele digitale. Știai că 10 chitanțe de la POS sunt egale cu o coală de hârtie A4? Fiecare plată cu cardul produce două chitanțe, asta înseamnă că la fiecare 5 cumpărături plătite cu cardul irosim o coală de hârtie A4. La volumul actual de plăți din România, în păduri se taie arborii necesari pentru fabricarea a 162 de milioane de coli de hârtie A4! Stocarea pe un server securizat a chitanțelor copie pentru comerciant este o soluție de digitalizare, dar și te protejare a mediului înconjurător.
- Colectarea digitală și interpretarea datelor de business. Prin servicii de tipul Data Analytics ai acces la informații și statistici exclusiviste despre afacerea ta. Poți afla cum arată în comparație cu concurența, ce cotă din venituri este adusă de către clienții fideli sau în ce moment al zilei sunt angajații tăi foarte ocupați și când pot oferi cele mai bune servicii.
Conform datelor Visa, 45% dintre afacerile mici au observat o creștere în vânzări cu o medie de 12% după ce au început acceptarea plăților digitale. 83% dintre afaceri reduc costul trimiterii facturilor mulțumită digitalului, iar 81% dintre clienții aleg o metodă de plată digitală ca opțiune preferată. Pentru că... în medie, durează 758 de ore pentru a procesa 100,000 £ în plăți utilizând metode nondigitale... și doar 103 de ore utilizând digitalul. Ce înseamnă asta?! Că banii cash, cecurile și facturile pe hârtie nu mai reprezintă maniera cea mai rapidă, simplă și ieftină de a face afaceri.